ПрАТ "ЗАПОРІЖЕЛЕКТРОМАШОПТТОРГ"

Код за ЄДРПОУ: 01881876
Телефон: (061) 283-58-48
e-mail: zemot@zaporozhye.net
Юридична адреса: 70037, Запорізька область, Вільнянський р-н., с. Люцерна, вул. Сонячна, буд. 9-А
 
Дата розміщення: 30.04.2014

Річний звіт за 2013 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

ПРИМІТКИ
до фінансового звіту ПАТ Запоріжелектромашоптторг» за 2013р.
Розкриття інформації у примітках до фінансової звітності та інші пояснення:
Фінансова звітність ПАТ «Запоріжелектомашоптторг» за 2013р. складена згідно МСБО 1 «Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку і подання фінансової звітності», відповідно до власної облікової політики, яка ґрунтується на чинних МСФЗ.
Фінансова звітность за МСФЗ включає:
Ф.№ 1 – Баланс (Звіт про фінансовий стан) на 31.12.2013р.
Ф.№ 2 - Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) за 2013р.
Ф.№ 3 - Звіт про рух грошових коштів (за прямим методом) за 2013р.
Ф.№ 4 - Звіт про власний капітал за 2013р.
Примітки, що містять стислий виклад суттєвих облікових політик, та інші пояснювальні примітки до річної фінансової звітності за 2013г.
У фінансовій звітності товариство визнає усі активи й зобов’язання, так як це вимагають Міжнародні стандарти бух обліку і фінансовї звітності, і не визнає активи і зобов’язання, які обліковувались за національною системою обліку, якщо це суперечить МСФЗ. Класифікація статей активів, зобов’язань, компонентів власного капіталу відповідає вимогам МСФЗ.
Формування облікової політики за МСФЗ - стислий виклад:
Відповідно до вимог МСФЗ товариство склало фінансову звітність з використанням методу нарахування, за винятком звіту про грошові кашти.
Основні засоби: Для обліку основних засобів згідно з обліковою політикою товариства обрано модель собівартості. Після визнання активом основні засоби враховуються за їх собівартістю за вирахуванням накопиченої амортизації та будь-яких накопичених збитків від зменшення корисності, що визнається як балансова вартість. Собівартість включає ціну придбання, витрати на доставку та приведення в стан, необхідний для експлуатації, первісну попередню оцінку витрат на демонтаж та переміщення та відновлення території, на якій він розташований.
Встановлено поріг суттєвості основних засобів, але не виключно. Відповідно до вимог МСФО 16 визначена ліквідаційна вартість та строки корисного використання об’єктів основних засобів, які необхідно переглядати на кінець кожного фінансового року.
Визначено класи основних засобів:
- Земля
- Будівлі, споруди та передавальні пристрої
- Машини та обладнання
- Транспортні засоби
- Інструменти, прилади, офісне обладнання, інвентар (меблі)
Земля та будівлі визнаються окремими активами.
Амортизація основних засобів нараховується з використанням прямолінійного методу з врахуванням терміну корисного використання та визначеної ліквідаційної вартості.
Вартість поліпшень, що капіталізується, амортизується прямолінійним методом, що й відповідні основні засоби. Витрати на ремонт та експлуатацію включаються в звіт про сукупні прибутки та збитки за період, до якого вони відносяться.
Доходи та витрати від вибуття основних засобів визначаються шляхом порівняння надходжень від реалізації та балансової вартості і включаються в інші доходи або витрати (прибуток або збиток) від звичайної діяльності.
Інші необоротні нефінансові активи: В цій статті враховується довгострокова дебіторська заборгованість як очікувана та з строками погашення, що настали після 12 місяців з дати утворення. За обліковою політикою підприємства така заборгованість враховується за амортизованою собівартістю з урахуванням збитків від зменшення корисності.
Запаси оцінюються за собівартістю. Запаси використовуються для потреб товариства, тому оцінка за чистою вартістю реалізації не застосовується. Група запасів, як малоцінні та швидкозношувані предмети, окремо не виділяється. При списанні запасів , що мають однакове призначення і однакове використовування застосовується незмінний метод оцінки вибуття запасу вподож звітного періоду.
Поточна дебіторська заборгованість враховується за амортизованою собівартістю шляхом використання резерву сумнівних боргів, або балансова вартість активу зменшується прямо з визнанням збитку у прибутку чи збитку. Поточна дебіторська заборгованість класифікується в обліку як:
- Торговельна дебіторська заборгованість;
- Інша поточна дебіторська заборгованість;
- Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом.
Грошові кошти або еквівалент грошових коштів вважається поточним активом, якщо їх не обмежено в використанні принаймні протягом 12 місяців після дати балансу.
Поточні зобов’язання в обліку відповідають критеріям: враховуються за очікуванням, підлягають погашенню протягом 12 місяців після дати балансу. Підприємство не має безумовного права відстрочити погашення зобов’язання принаймні протягом 12 місяців після дати балансу. Утримуються в основному з метою продажу.
Власний капітал з урахуванням трансформаційних змін за МСФЗ, може мати таку структуру:
Статутний капітал
Додатковий капітал (за видами)
Резерв на покриття збитків
Резерви (в розрізі створених)
Нерозподілений прибуток
В звязку з тим, товариство є платником єдиного податку, обліку відстрочених податків не проводиться.
Інформація до фінансового звіту:
1. Баланс (Звіт про фінансовий стан)
Непоточні активи:
Інформація про основні засоби формується відповідно до МСФЗ та вибраній обліковій політиці. Основні засоби відображені в бухгалтерському обліку за собівартістю за вирахуванням накопиченої амортизації та будь-яких накопичених збитків від зменшення корисності, та визнається як балансова вартість. Аналітичний облік основних засобів відповідає даним синтетичних рахунків.
Балансова вартість основних засобів складає:
на 31.12.2013р. на 31.12.2012р.
Всього: 1905 1988
- Земля 373 373
- Будівлі, споруди та передавальні пристрої 1459 1522
- Машини та обладнання 1 8
- Транспортні засоби 65 65
- Інструменти, прилади, офісне обладнання, інвентар (меблі) 7 20
Капітальні інвестиції в основні засоби в 2013г. не здійснювались. Основні засоби в звітному році не продавались. На обліку відсутні повністю амортизовані основні засоби.
Нарахування амортизації проводилося з використанням прямолінійного методу до всіх класів основних засобів (крім класу «Земля») з врахуванням терміну корисного використання та визначеної ліквідаційної вартості. Знос основних засобів на кінець звітного року складає 69,85 %. Переоцінка необоротних активів не проводилась.
Основні засоби не знаходяться в будь-якій заставі.
Інші необоротні нефінансові активи - довгострокова дебіторська заборгованість, як очікувана за строками погашення, на кінець року складає 733 тис.грн., заборгованість вважається надійною, збитки від зменшення корисності не нараховувались.
Поточні активи:
На підприємстві ведеться синтетичний і аналітичний облік запасів. Запаси (основні та допоміжні матеріали) враховуються відповідно вибраній обліковій політиці, а саме - за собівартостю придбання. Запаси використовуються для потреб товариства, тому оцінка за чистою вартістю реалізації не застосовується. При списанні запасів, що мають однакове призначення і однакове використовування застосовується незмінний метод оцінки вибуття запасу вподож звітного періоду. На кінець звітного року запаси на балансі склали 73 тис.грн.
Торговельна заборгованість на кінець року складає 5 тис.грн., інша дебіторська заборгованість 54 тис.грн. Дебіторська заборгованість вважається надійною, резерв сумнівних боргів не нараховувався.
В статті «Грошові кошти та їх еквіваленти» відображаються грошові кошти в національній валюті на поточних рахунках і в касі підприємства, що використовуються для поточних операцій. Залишки по субрахунках відповідають випискам банку. Грошових коштів, використання яких обмежено, на балансі підприємства немає.
Активи товариства на кінець звітного року склали 2804 тис.грн.
Зобов’язання:
Довгострокових зобов’язань немає.
Поточні зобов'язання реально відображають заборгованість за товари, роботи, послуги. На кінець звітного року торговельна кредиторська заборгованість відсутня. Інша кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги на кінець року склала 28 тис.грн. Кредитами банку не користувались. Зобов'язання оцінені в балансі по вартості їх погашення.
Зобов’язань за борговими та іпотечними цінними паперами товариство не має.
Суми по забезпеченню майбутніх виплат (резерв відпусток) на кінець року складає 19 тис.грн.
Власний капітал, сформований за МСФЗ та вибраної облікової політики має таку структуру: на 31.12.2013р. на 31.12.2012р.
Статутний капітал 40 40
Резерв на покриття збитків 11 11
Нерозподілений прибуток 2704 2872
_____________________________________________________________
Всього: 2755 2923
Статутний капітал:
Відповідно до вимог Закону України «Про акціонерні товариства» та у відповідності з рішенням Загальних зборів акціонерів, протокол №1 від 31.03.2011р., Публічне акціонерне товариство «Запоріжелектромашоптторг» є новим найменуванням відкритого акціонерного товариства «Запоріжелектромашоптторг», зареєстрованого розпорядженням виконкому Запорізької міської ради народних депутатів 01.04.1994р. № 790р., ПАТ «Запоріжелектромашоптторг» є правонаступником всіх його прав та обов’язків.
Статутний капітал товариства сформований відповідно до вимог чинного законодавства України і станом на 31.12.2013р. складає 39840 грн., що відповідає затвердженому Статутному капіталу згідно Статуту ПАТ «Запоріжелектромашоптторг». Статутний капітал поділений на 796800 шт. простих іменних акцій номінальною вартістю 0,05 грн. кожна.
Згідно Свідоцтва про реєстрацію випуску акцій випуск простих іменних акцій в бездокументарній формі існування в кількості 796800 шт. номінальною вартістю 0,05 грн. кожна на загальну суму 39840 грн. внесено до Державного реєстру випуску цінних паперів , реєстраційний номер № 38/08/1/10, дата реєстрації 13.05.2010р.
Статутний капітал сплачений шляхом продажу акцій в кількості 796525 шт. загальною номінальною вартістю 39826,25 грн., що складає 99,9655 % Статутного капіталу товариства. Акції в кількості 275 шт. загальною номінальною вартістю 13,75 грн. належать Фонду держмайна України, що складає 0,0345% Статутного капіталу. Змін розміру Статутного капіталу в звітному році не було.
Резерв на покриття збитків на кінець року сформований в сумі 11 тис.грн.
Нерозподілений прибуток на кінець звітного року складає 2704 тис.грн., з врахуванням збитків, одержаних в звітному році в цілому власний капітал товариства зменшився проти показника на початк року на 168 тис.грн.
2. Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід)
Звіт складено згідно МСФЗ та обраній політиці товариства. Для визначення доходу від реалізації продукції використаний метод нарахування. За звітний рік доходи не класифікуються, дохід від основної діяльності – це дохід від здавання в оренду власного нерухомого майна, що за рік складає 425 тис.грн.
Витрати за рік склали всього 573 тис.грн. та за методом характеру витрат класифікуються:
Матеріальні затрати 105
Витрати на оплату праці 151
Відрахування на соціальні заходи 61
Амортизація 83
Інші витрати 173
Збиток до оподаткування складає 148 тис.грн. Нараховано единого податку на суму 20 тис.грн. В цілому за звітний рік одержано збитків на суму 168 тис.грн.
3. Звіт про рух грошових коштів (за прямим методом)
Для формування звіту про рух грошових коштів застосований прямий метод.
Грошові кошти підприємства – готівка і кошти на рахунках підриємства. В результаті діяльності підприємства виник рух грошових коштів – надходження від продажу продукції, робіт, послуг , надходження від погашення довгостроковї дебіторської заборгованості, виплати постачальникам за послуги, виплата заробітної плати працівникам, перерахування обов’язкових податків та зборів, тощо.
Залишок грошових коштів склав: на початок 1 тис.грн., на кінець року 34 тис.грн.
Грошових коштів, використання яких обмежено, на балансі підприємства немає.
4. Звіт про власний капітал
Власний капітал з урахуванням вимог МСФЗ та вибраної облікової політики має таку структуру:
Станом на: 31.12.2013р. на 31.12.2012р.
Статутний капітал 40 тис.грн. 40 тис.грн.
Резерв на покриття збитків 11 тис.грн. 11 тис.грн
Нерозподілений прибуток 2704 тис.грн. 2872 тис.грн.
__________________________________________________________
Всього: 2755 тис.грн. 2923 тис.грн
Статутний капітал: Згідно з Статутом ПАТ «Запоріжелектромашоптторг» затверджений Статутний капітал складає 39840 грн. та поділений на 796800шт. простих іменних акцій номінальною вартістю 0,05 грн. Статутний капітал сплачено в повному обсязі. Змін в розмірі Статутного капіталу в звітному році не було.
Резерв на покриття збитків відповідно до статутних зобовязань сформовано в ромірі 11 тис.грн. Змін резерву в звітному році не було.
Нерозподілений прибуток: нерозподілений прибуток на початок звітного року склав 2872 тис.грн. За звітний рік одежано збитків на суму 168 тис.грн. В результаті нерозподілений прибуток на кінець року складає 2704 тис.грн. Дивіденди не нараховувались й не виплачувались.
Керівник Бойко І.Ю., головний бухгалтер Штепа Л.В.

д/н

д/н

д/н