ПрАТ "ЗАПОРІЖЕЛЕКТРОМАШОПТТОРГ"

Код за ЄДРПОУ: 01881876
Телефон: (061) 283-58-48
e-mail: zemot@zaporozhye.net
Юридична адреса: 70037, Запорізька область, Вільнянський р-н., с. Люцерна, вул. Сонячна, буд. 9-А
 
Дата розміщення: 25.04.2013

Річний звіт за 2012 рік

12. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) Публiчне акцiонерне товариство "Запорiжелектромашоптторг" засновано вiдповiдно до рiшення Державного комiтету України по матерiальним ресурсам вiд 17.03.94р. №78 шляхом перетворення державного пiдприємства Запорiзької оптово-посередницької фiрми "Запорiжелектромашоптторг" у вiдкрите акцiонерне товариство, згiдно Указу Президента України Про корпоратизацiю пiдприємств вiд 17.06.93р. За час iснування Товариства злиття, приєднання, перетворення, видiлу не було.
Організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом Товариство складається з наступних підрозділів (або відділів): адміністративно-управлінський персонал. Дочірніх підприємств, філій, представництв або інших відокремлених структурних підрозділів Товариство не має. Мiсцезнаходження Товариства: 70037, Запорізька область, Вільнянський, c.Люцерна, вул. Радгоспна,9-а. Змін в організаційній структурі не було. Дочiрнiх пiдприємств, фiлiй, представництв та iнших вiдокремлених структурних пiдроздiлiв Товариство не має.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Пропозицiй щодо реорганiзацiї не надходило.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Підприємство складає фінансову звітність з використанням методу нарахування, за винятком звіту про грошові кошти.
Основні засоби: Для обліку основних засобів згідно з обліковою політикою товариства обрано модель собівартості. Після визнання активом основні засоби враховуються за їх собівартістю за вирахуванням накопиченої амортизації та будь-яких накопичених збитків від зменшення корисності, що визнається як балансова вартість. Собівартість включає ціну придбання, витрати на доставку та приведення в стан, необхідний для експлуатації, первісну попередню оцінку витрат на демонтаж та переміщення та відновлення території, на якій він розташований. Встановлено поріг суттєвості основних засобів, але не виключно. Відповідно до вимог МСФО 16 визначена ліквідаційна вартість та строки корисного використання об’єктів основних засобів, які необхідно переглядати на кінець кожного фінансового рку.
Визначено класи основних засобів:- Земля, Будівлі, споруди та передавальні пристрої, Машини та обладнання, транспортні засоби, Інструменти, прилади, офісне обладнання, інвентар (меблі). Земля та будівлі визнаються окремими активами.
Амортизація основних засобів нараховується з використанням прямолінійного методу з врахуванням терміну корисного використання та визначеної ліквідаційної вартості. Вартість поліпшень, що капіталізується, амортизується прямолінійним методом, що й відповідні основні засоби. Витрати на ремонт та експлуатацію включаються в звіт про сукупні прибутки та збитки за період, до якого вони відносяться.
Доходи та витрати від вибуття основних засобів визначаються шляхом порівняння надходжень від реалізації та балансової вартості і включаються в інші доходи або витрати (прибуток або збиток) від звичайної діяльності.
Інші необоротні нефінансові активи: В цій статті враховується довгострокова дебіторська заборгованість як очікувана та з строками погашення, що настали після 12 місяців з дати утворення. За обліковою політикою підприємства така заборгованість враховується за амортизованою собівартістю з урахуванням збитків від зменшення корисності.
Запаси оцінюються за найменшим з двох показників: собівартості або чистої вартості реалізації. Група запасів, як малоцінні та швидкозношувані предмети, окремо не виділяється. При списанні запасів , що мають однакове призначення і однакове використовування застосовується незмінний метод оцінки вибуття запасу вподож звітного періоду.
Поточна дебіторська заборгованість враховується за амортизованою собівартістюшляхом використання резерву сумнівних боргів, або балансова вартість активу зменшується прямо з визнанням збитку у прибутку чи збитку. Поточна дебіторська заборгованість класифікується в обліку як: Торговельна дебіторська заборгованість; Інша поточна дебіторська заборгованість; Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом.
Грошові кошти або еквівалент грошових коштів вважається поточним активом, якщо їх не обмежено в використанні принаймні протягом 12 місяців після дати балансу.
Поточні зобов’язання в обліку відповідають критеріям: враховуються за очікуванням, підлягають погашенню протягом 12 місяців після дати балансу. Підприємство не має безумовного права відстрочити погашення зобов’язання принаймні протягом 12 місяців після дати балансу. Утримуються в основному з метою продажу.
Власний капітал з урахуванням трансформаційних змін за МСФЗ , що викладені в таблиці, може мати таку структуру: Статутний капітал, Додатковий капітал (за видами), Резерв на покриття збитків, Резерви (в розрізі створених), Нерозподілений прибуток. Метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій наказом про облікову політику не передбачений.
Текст аудиторського висновку Аудиторський висновок
(звіт незалежного аудитора)
щодо фінансової звітності Публічного акціонерного товариства
«Запоріжелектромашоптторг» за 2012р.»
Адресат – Керівництво ПАТ «Запоріжелектромашоптторг», акціонери,
Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України
Основні відомості про емітента:
Повне найменування: Публічне акціонерне товариство «Запоріжелектромашоптторг»
Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 01881876
Місцезнаходження: 70037, Запорізька обл., Вільнянський р-н, с. Люцерна, вул. Радгоспна, б. 9-а
Дата державної реєстрації: 01.04.1994р., номер запису 1 083 105 0012 000125.
Дата та номер реєстраці Статуту ПАТ «Запоріжелектромашоптторг» в новій редакції 06.04.2011р. № 1 083 105 0012 000125.
Опис аудиторської перевірки:
Приватним підприємством аудиторською фірмою «Ліма С», діючою на підставі Свідоцтва про внесення в Реєстр аудиторських фірм та аудиторів № 4167 проведена аудиторська перевірка фінансової звітності ПАТ «Запоріжелектромашоптторг» за 2012рік, складеної за МСФЗ 1 «Перше застосування міжнародних стандартів фінансової звітності», що включає:
Звіт про фінансовий стан (баланс) на 31.12.2012р.
Звіт про сукупні прибутки та збитки за 2012р.
Звіт про рух грошових коштів за 2012р.
Звіт про зміни у власному капіталі за 2012р.
Примітки, що містять стислий виклад суттєвих облікових політик, та інші пояснювальні примітки до річної фінансової звітності за 2012г.
Емітентом також подано порівняльну інформацію, трансформрвану відповідно до вимог МСФЗ, в складі:
Звіт про фінансовий стан (баланс) станом на 01.01.2011р. та на 31.12.2011р.
Звіт про сукупні прибутки та збитки за 2011р.
Звіт про рух грошових коштів за 2011р.
Звіт про зміни у власному капіталі за 2011р.
Примітки, що містять стислий виклад суттєвих облікових політик, та інші пояснювальні примітки до річної фінансової звітності за 2011г.
Ціль аудитора – сформулювати думку про фінансову звітність виходячи з оцінки висновків на основі отриманих аудиторських доказів.
Аудит проводився згідно з вимогами Закону України «Про аудиторську діяльність», Міжнародних стандартів контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та сопутніх послуг Міжнародної Федерації бухгалтерів, які прйнятні в якості Національних стандартів аудиту в Україні, зокрема Міжнародних стандартів № 700 «Формулювання думки та надання звіту щодо фінансової звітності», МСА № 705 «Модифікація думки у звіті незалежного аудитора», МСА № 706 «Пояснювальні параграфи та параграфи з інших питань у звіті незалежного аудитора», а також у відповідності з «Вимогами до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів (крім емітентів облігацій місцевої позики)», затвердженими рішенням ДКЦПФР від 29.09.2011р. № 1360 , зреєстрованими в Міністерстві юстиції України 28.11.2011р. за № 1358/200096.
Відповідальність управлінського персоналу за фінансову звітність:
Керівництво підприємства несе відповідальність за складання і достовірне подання цієї фінансової звітності відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності. Відповідальність управлінського персоналу включає розробку, впровадження і використання внутрішнього контролю щодо підготовки і достовірного представлення фінансової звітності , вибір відповідних облікових оцінок і облікової політики на підприємстві, щоб забезпечити складання фінансової звітності , що не містить суттєвих викривлень унаслідок помилок або шахрайства.
Відповідальність аудитора:
Відповідальністю аудитора є висловлення думки про перевірену фінансову звітність на підставі результатів, отриманих в ході перевірки.,
Міжнародні стандарти контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та сопутніх послуг Міжнародної Федерації бухгалтерів вимагають від нас дотримання відповідних єтичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої апевненості, що фінансова звітність не містить суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання доказів щодо інформації у фінансовій звітності. Вибір процедур залежить від судження аудитора, включаючи оцінку ризиків суттєвих викривлень фінансової звітності внаслідок помилок або шахрайства. Виконуючи оцінку цих ризиків, аудитор розглядає заходи внутрішнього контролю, що стосуються складання та достовірного подання товариством фінансової звітності, з метою розробки аудиторських процедур, які відповідають обставинам.
Аудит включає також оцінку відповідності використаних облікових оцінок , виконаних управлінським персоналом та оцінку загального подання звітності.
Аудитор вважає, що проведена аудиторська перевірка забезпечує обгрунтовану підставу для висловлення думки аудитора про перевірену фінансову звітність.
Підстава для висловлення умовно-позитивної думки;
Аудитор вважає, що в ході перевірки отримано достатньо доказів для висловлення умовно-позитивної думки аудитора щодо повного комплекту фінансової звітності.
На дату складання першої фінансової звітності за МСФЗ товариством не здійснена оцінка основних засобів. Керівництво товариства розглянуло питання щодо доцільності переоцінки основних засобів та дійшло висновків, що основна частина основних засобів (будівлі, споруди) не має різко виражених тенденцій на зміну своєї вартості протягом року, тому переоцінку основних засобів вирішено не проводити. У зв’язку з цим аудитор не мав можливості отримати достатні й прийнятні аудиторські докази, щоб дійти висновку щодо відповідності вартості основних засобів в фінансовій звітності, та не мав змоги визначити чи потрібні коригування операцій, що могли вплинути на фінансові показники звітного року. Внаслідок можливого впливу цього питання думка аудитора щодо фінансової звітності була модифікована.
Аудиторський висновок:
На нашу думку, за винятком впливу питання, викладеного у параграфі «Підстава для висловлення умовно-позитивної думки», фінансова звітність ПАТ «Запоріжелектромашоптторг» за 2012р. надає справедливу та достовірну інформацію про фінансовий стан товариства станом на 31.12.2012р., його фінансові результати та рух грошових коштів за 2012р. відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності.
Інша допоміжна інформація
Вартість чистих активів:
При порівнянні вартості чистих активів товариства з розміром Статутного капіталу встановлено наступне:
- вартість чистих активів станом на 31.12.2012р. складає 2923 тис.грн.
- розмір затвердженого (сплаченого) Статутного капіталу на 31.12.2012р. 40 тис.грн.
Вартість чистих активів відповідає вимогам чинного законодавства, а саме частині третій ст. 155 Цивільного кодексу України. В звітному періоді акції власної емісії для подальшого перепродажу або анулювання не куплялися.
Розрахунок вартості чистих активів здійснено за Методичними рекомендаціями щодо визначення вартості чистих активів акціонерних товариств, затверджених рішенням ДКЦПФР від 17.11.2004р. № 485.
Відповідність між фінансовою звітністю та іншою інформацією:
При перевірці на відповідність між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту, та іншою інформацією, що розкривається емітентом та подається до НКЦПФР України разом з фінансовою звітністю за 2012р., суттєвих невідповідностей не виявлено.
Виконання значних правочинів(10 і більше відсотків вартості активів заданими останньої річної фінансової звітності) відповідно до Закону України «Про акціонерні товариства» та установчих документів в звітному році на підприємстві не було.
Корпоративне управління товариства, в тому числі внутрішній контроль Товариства здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про акціонерні товариства», та установчих документів.
Органами управління товариства є:
Загальні збори акціонерів – вищий орган управління Товариства.
- Наглядова рада - орган, що здійснює захист прав акціонерів, контролює та регулює фінансово-господарську діяльність виконавчого органу. Фактична періодичність засідань Наглядової ради відповідає термінам, визначеним Законом Законом України «Про акціонерні товариства» та вимогам Статуту.
- Генеральний директор - одноосібний виконавчий орган, який здійснює управління поточною діяльністю Товариства;
- Органом контролю Товариства є Ревізійна комісія.
Внутрішні положення управління в новій редакції затверджено Рішенням Загальних зборів акціонерів, протокол № 1 від 31.03.2011р.
Органи управління та контролю Товариства сформовані повністю.
В звітному році змін посадових осіб органів управління немає.
Ідентифікація та оцінка ризиків суттєвого викривлення фінансової звітності внаслідок шахрайства:
При проведенні аудиту, виходячи з припущення, що існують ризики шахрайства, аудитором було виконано прицедури для отримання інформації, яка використана для ідентифікації та оцінки ризиків суттєвого викривлення внаслідок шахрайства на рівні тверджень для класів операцій, залишків на рахунках, визнання доходів, на рівні фінансової звітності та розкриття інформації. Внаслідок проведених процедур аудитором не було виявлено викривлень внаслідок шахрайства.
Особлива інформація:
За даними підприємства, фактів особливої інформації, визначеної частиною першою статті 41 Закону України «Про цінні папери і фондовий ринок», яка може вплинути на фінансово-господарський стан емітента ПАТ «Запоріжелектромашоптторг» та призвести до значної зміни вартості його цінних паперів, протягом звітного року не було.
Інша інформація: Аналіз облікової політикм ПАТ «Запоріжеоектромашоптторг»
Аудитором проведено аналіз застосованої облікової політики при переході ПАТ «Запоріжеоектромашоптторг» на МСФЗ та вибору облікових політик щодо всіх аспектів, які вимагають МСФЗ і які дозволяють надати найбільш достовірну та доречну інформацію про фінансову звытність.
Першу фінансову звітність за МСФЗ ПАТ «Запоріжелектомашоптторг» склало згідно МСФЗ 1 «Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності», відповідно власної облікової політики, яка ґрунтується на чинних МСФЗ. У своїй звітності також подано порівняльну інформацію, трансформовану відповідно до вимог МСФЗ.
У своїх фінансових звітах товариство визнає усі активи й зобов’язання, так як це вимагають МСФЗ, і не визнає активи і зобов’язання, які обліковувались за національною системою обліку, якщо це суперечить МСФЗ.
Проведено перекласифікацію статей активів, зобов’язань, компонентів власного капіталу, визнаних відповідно до національних стандартів на відповідні стандарти, що вимагають МСФЗ.
Порівняльна інформація за попередній період ретроспективно перерахована (крім деяких звільнень, що не суперечать МСФЗ 1) відповідно до МСФЗ. В питанні визнання та оцінок товариством використано окремі звільнення, що відповідають Додатку Г до МСФЗ 1:
- доцільна собівартість ;
- оренда;
- виплата працівникам.
Остаточні коригування внаслідок подій та операцій до дати переходу на МСФЗ визнані в нерозподіленому прибутку на дату першого Звіту про фінансовий стан за МСФЗ.
Товариством прийнято рішення скласти першу фінансову звітність за МСФЗ за рік, що завершився 31.12.2012р. Для цього було підготовлено вступний звіт про фінансовий стан на 01.01.2011р. й узгоджено власний капітал.
Відповідно до вимог МСФЗ товариство складає фінансову звітність з використанням методу нарахування, за винятком звіту про грошові кашти.
Основні засоби: Згідно з обліковою політикою товариства для обліку основних засобів обрано одну із моделей обліку відповідно до МСФО 16 - модель собівартості. Після визнання активом основні засоби враховуються за їх собівартістю за вирахуванням накопиченої амортизації та будь-яких накопичених збитків від зменшення корисності, що визнається як балансова вартість. Собівартість включає ціну придбання, витрати на доставку та приведення в стан, необхідний для експлуатації, первісну попередню оцінку витрат на демонтаж та переміщення та відновлення території, на якій він розташований.
Встановлено поріг суттєвості основних засобів, але не виключно. Відповідно до вимог МСФО 16 визначена ліквідаційна вартість та строки корисного використання об’єктів основних засобів, які необхідно переглядати на кінець кожного фінансового рку, визначено класи основних засобів.
Амортизація основних засобів нараховується з використанням прямолінійного методу з врахуванням терміну корисного використання та визначеної ліквідаційної вартості.
Згідно з обліковою політикою вартість поліпшень, що капіталізується, амортизується прямолінійним методом, що й відповідні основні засоби. Витрати на ремонт та експлуатацію включаються в звіт про сукупні прибутки та збитки за період, до якого вони відносяться.
Доходи та витрати від вибуття основних засобів визначаються шляхом порівняння надходжень від реалізації та балансової вартості і включаються в інші доходи або витрати (прибуток або збиток) від звичайної діяльності.
При трансформації фінансової звітності на відповідність МСФЗ підприємством не проведено оцінку основних засобів, було розглянуто питання щодо доцільності переоцінки основних засобів. Визначено, що основна частина основних засобів не має різко виражених тенденцій на зміну своєї вартості протягом року, тому переоцінку основних засобів вирішено не проводити. У зв’язку з цим аудитор не мав можливості впевнитися щодо відповідності вартості основних засобів в трансформованій фінансовій звітності.
Не визначено критерії накопичення збитків від зменшення корисності основних засобів.
Інші необоротні нефінансові активи: Відповідно обраній політиці в цій статті враховується довгострокова дебіторська заборгованість як очікувана та з строками погашення, що настали після 12 місяців з дати утворення. За обліковою політикою підприємства така заборгованість враховується за амортизованою собівартістю з урахуванням збитків від зменшення корисності, що відповідає МСФЗ.
Запаси оцінюються за найменшим з двох показників: собівартості або чистої вартості реалізації. Група запасів, як малоцінні та швидкозношувані предмети, окремо не виділяється. При списанні запасів , що мають однакове призначення і однакове використовування застосовується незмінний метод оцінки вибуття запасу вподож звітного періоду.
Поточна дебіторська заборгованість враховується за амортизованою собівартістю шляхом використання резерву сумнівних боргів, або балансова вартість активу зменшується прямо з визнанням збитку у прибутку чи збитку. Поточна дебіторська заборгованість класифікується в обліку як:
- Торговельна дебіторська заборгованість;
- Інша поточна дебіторська заборгованість;
- Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом.
Грошові кошти або еквівалент грошових коштів вважається поточним активом, якщо їх не обмежено в використанні принаймні протягом 12 місяців після дати балансу.
Інші оборотні активи передбачають інші надходження, що будуть одержані (наприклад – від соціальних фондів на соціальні виплати, або будуть зараховані в погашення обов’язкових зобов’язань).
Поточні зобов’язання в обліку відповідають критеріям відповідно до норм МСФЗ: враховуються за очікуванням, утримуються в основному з метою продажу, підлягають погашенню протягом 12 місяців після дати балансу. Підприємство не має безумовного права відстрочити погашення зобов’язання принаймні протягом 12 місяців після дати балансу. Поточна кредиторська заборгованість класифікована за видами.
Власний капітал з урахуванням трансформаційних змін за МСФЗ може мати таку структуру:
Статутний капітал
Додатковий капітал (за видами)
Резерв на покриття збитків
Резерви (в розрізі створених)
Нерозподілений прибуток
Облікова політика товариства не розкрита щодо оренди.
Не визначені принципи облікової політики відносно необхідності проведення обліку відстрочених податків. Не проведені розрахунки відстрочених податків на дату переходу на МСФЗ. Виходячи з того, що товариство є платником єдиного податку та перехідні розрахунки є несуттєвими, вважаємо , що вплив на трансформовану фінансову звітність за МСФЗ таких розрахунків є також несуттєвими.
Інформація про аудиторську фірму:
- Приватне підприємство аудиторська фірма «Ліма С «
- Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 35802650
- Юридична адреса: 69095, м. Запоріжжя, вул. Українська, 45/85
- Місцезнаходження: 69057, м. Запоріжжя, пр. Леніна, 156/23
- Свідоцтво про внесення в Реєстр аудиторських фірм та аудиторів № 4167, видане рішенням Аудиторської палати України № 191/3 від 26.06.2008р.
Тел./факс (061) 279-51-87.
Додається:
Звіт про фінансовий стан (баланс) на: 01.01.2011р.; 31.12.2011р.; 31.12.2012р.
Звіт про сукупні прибутки та збитки за 2011 та 2012рр.
Звіт про рух грошових коштів за 2011 та 2012рр.
Звіт про зміни у власному капіталі за 2011 та 2012рр.
Примітки, що містять стислий виклад суттєвих облікових політик, та інші пояснювальні примітки до річної фінансової звітності за 2011 та 2012рр.
Договір на проведення аудиту № 8-а від 27.02.2013р.
Дата початку і закінчення аудиту: 27.02.2013р.-05.03.2013р.
Директор Дерев’янко Т.П. ПП АФ «Ліма С», Сертифікат аудитора серія «А» № 000239
від 17.02.94р., чинний до 17.02.2018р.
Дата видачі аудиторського висновку 19 березня 2013р.
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Предметом дiяльностi ПАТ згiдно статуту, зареєстрованим розпорядженням Запорiзької мiської Ради народних депутатiв № 425-р вiд 01.04.94р. та перереєстрованим розпорядженням ВIЛЬНЯНСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМIНIСТРАЦIЇ ЗАПОРIЗЬКОЇ ОБЛАСТI №10831050012000125 вiд 06.048.11р. є: -продаж i здавання в найм (в оренду) нерухомого майна виробничо-технiчного призначення. - надання складсбких послуг; - надання посередницьких послуг фiзичним та юридичним особами. Найперспективнiшим видом дiяльностi товариства є здавання в оренду нерухомого майна. Здавання пiд найм власної та державної нерухомостi приносить 88.1% усiх доходiв Товариства. Залежностi вiд сезонних змiн немає. Основнi ринки збуту знаходяться в Запорiзької областi. Основними клiєнтами Товариства є: ТОВ "Бiотрейд", ПП Баядера, ТОВ Авант Трейд. Основним ризиком є конкуренцiя та змiни в законодавствi, для зменшення ризикiв пiдприємство постiйно покращує свої послуги, розширює ринок збуту. Канали збуту i методи продажу: Для успiшного виконання своєї дiяльностi емiтент застосовує рекламу у ЗМI. Товариство працює за передплатою. Джерела сировини, їх доступнiсть та динамiка цiн: Товариство не використовує сировину. Стан галузi задовiльний, характеризується високим рiвнем конкуренцiї. Новi технологiї не впроваджуються. Пiдприємство постiйно вдосконалює свою конкурентоспроможнiсть. Становище Товариства на ринку: стабiльне. Особливiсть послуг Товариства полягає в тому, що нерухомiсть знаходиться на високому рiвнi, який потрiбен для виживання у конкурентнiй боротьбi. Перспективними планами є продовження робiт по ремонту примiщень АБК, виконання робiт по ремонту асфальтного покриття автодорiг, впровадження енергозберiгаючих технологiй опалювання головного корпусу.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з її господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування У 2008-2012 рр. придбанi активи на суму 497,8 тис.грн., у т.ч.:2008 р. - закритий склад 316,3 тис.грн.,топільні 49,8 тис. грн.; 2009 р. - телеф. Motorola 3,3 тис.грн.; 2010 р. - топкова 70,6 тис.грн., котли газові 27,1тис.грн., лічильник газ. 6,6 тис.грн., насос циркул. 2,2 тис.грн., іньше обладнання 7,5 тис.грн.; 2011 р. - далекомір лаз. 1,9 тис.грн., принтер 1,6 тис.грн., кондиціонер 5,6 тис.грн., бензопила 1,7 тис.грн., відеореєстратор 3,6 тис.грн. Придбання у 2012 р. не було. Вiдчуженi активи протягом 2008-2009рр. на суму первісної вартістю 1461,7 тис.грн. залишк.вартістю 691,9 ис.грн., у т.ч.: 2009 р. - склад для зберігання прод. Літ «В» перв. вартість 505,3 тис.грн., залишкова 488,8 тис.грн.; 2010 р. - відкритий склад обладнання первісна вартість 648,6 тис.грн., залишк.вартість 148,8 тис.грн., крани козлові перв. варт. 152,4 тис.грн. залишк. 1,0 тис. грн., павільйон Стимул перв. варт. 99,0 тис.грн. залишк. 14,6 тис.грн., будівля роспілов. Літ «А» перв. 35,0 тис.грн. залишк. 33,0 тис.грн., будівля майстерні перв. вартість 21,4 тис. грн. залишк. 5,7 тис. грн. Відчудження активів протягом 2011-2012 рр. не відбувалось. Ліквідовано основних активів протягом 2008-2012 рр.
на загальну суму первісної вартістю 255.4 тис.грн. залишк.вартістю 11,3 тис.грн., у т.ч.: 2010 р. первісна вартість 188,4 тис.грн., залишк. 7,6 тис.грн.; 2012 р. первісна віртість 67,0 тис.грн., залишк. 3,7 тис.грн. Пiдприємство не планує значних iнвестицiй та придбань.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформацію щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Виробничi потужностi: будiвлi та споруди, машини та обладнання, транспортнi засоби, iншi основнi засоби. Пiдприємство немає орендованих об`єктiв. Значних правочинiв щодо останнiх Товариство не планує. Основнi засоби, що здаються в оренду: складськi примiщення, офiснi примiщення та вiдкритi майданчики. Для використання в повному обсязi цих засобiв пiдприємство удосконалює та ремонтує примiщення, упорядковує територiю. Ступiнь використання обладнання 100%, активи утримуються за власнi кошти. Капiтального будiвництва, розширення або удосконалення протягом 2012 р. не було. Екологiчнi питання, що можуть позначитися на використаннi активiв пiдприємства, вiдсутнi. Мiсцезнаходження основних засобiв:70037, Запорізька область, Вільнянський, c.Люцерна, вул. Радгоспна,9-а. Планiв капiтального будiвництва, розширення або удосконалення основних засобiв немає.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Iстотними проблемами, якi впливають на дiяльнiсть емiтента, є непослiдовнiсть законодавства України, високий рiвень конкуренцiї в даному сегментi ринку. Ступiнь залежностi вiд законодавчих та економiчних обмежень неiстотна.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Протягом 2012 року фактiв виплати штрафних санкцiй (штраф, пеня, нейустойка) i компенсацiй за порушення законодавства не було.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Фiнансування дiяльностi товариства провадиться за рахунок власних коштiв i кредитами банкiв не користується. Робочого капiталу достатньо для поточних потреб. Оцiнка покращення лiквiдностi не проводилась.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів Товариство не має укладених, але не виконаних договорiв на кiнець звiтного перiоду.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Для поліпшення фінансового стану планується: 1. Скоротити невиробничi витрати. 2. Скоротити до мiнiмуму дебiторську i кредиторську заборгованостi. 3. Прийняти заходи з дотримання Законодавства України з питань ведення фiнансової дiяльностi та ведення бухгалтерського облiку. Протягом наступного року розширення виробництва не планується. Щодо реконсрукцiї планується продовження робiт по реконструкцiї складiв, ремонту примiщень АБК. Iстотнi фактори, що можуть впинути на дiяльнiсть Товариства в майбутньому: непослiдовнiсть законодавства України, високий рiвень конкуренцiї в даному сегментi ринку.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік У звiтному перiодi витрати на дослiдження та розробки не були здiйсненi, i в майбутньому не плануються.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається Судовi справи, стороною в яких виступає емiтент, його дочiрнi пiдприємства або його посадовi особи, вiдсутнi у звiтному перiодi.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Інформацiю, яка може бути iстотною для оцiнки фiнансового стану та результатiв дiяльностi товариства, потенцiйнi iнвестори можуть отримати в товариствi, на сайтi ДКЦПФР - www.stockmarket.gov.ua та на особистому сайтi пiдприємства http://zemot.pat.ua